26 Mayıs 2011

Jerry Bruckheimer

Televizyonun polisiye kariyerinde bir CSI damgası vardır. CSI: Las Vegas, NY ve Miami. Bu seri 2000'den bu yana polisiye dizilere farklı bir boyut kazandırmıştır. Yapan adam Jerry Bruckheimer. Ondan önce Armageddon'u hazırlayıp sunmuştu sinema salonlarına. Hatırladığım kadarıyla hem gösterime girdiğinde, hem de tv de yayınlanacağı zaman olay olmuştu. Sonra Pirates of the Caribbean vizyona girdi. O serinin dördüncü filmi hala vizyonda ve 3D.

J. Bruckheimer'ın elinden çıkan ve beni televizyon karşısına kilitleyen Cold Case hala devam ediyor ama Without a Trace geçen yıllarda büyük finalini yaptı. Şimdi yeni bir dizi var. Dark Blue. En başta fikre bayıldım. Oldukça yaratıcı ve değişik. Dizi devam ediyor, ikinci sezon finali yapıldı. İlk sezon sekiz bölüm sürmüştü, ikincisi on bölümdü. Farklı bir gerçekçiliğe sahip. Karakterler merak uyandırıcı ve kötüler. Zaten son zamanlarda kötü-iyi adamlar harika işleniyor. House bunun başlıca örneği.

JB'de fikirler bitmek tükenmek bilmiyor. En basitinden Vikipedi'de yaptığı bütün işlerin listesi var. Yaptığı onca işten sonra hala ilgi çekici yapımlar ortaya çıkarması, hala ilhamını kaybetmemesi bende çok büyük hayranlık uyandırıyor. Yaptıkları hem etkileyici, hem de uzun soluklu.

Türkiye'de onun gibi çok üretken yapımcı olduğunu sanmıyorum. İşin tekniğine hakim ve elini taşın altına sokan yoktur herhalde. Burada yapımcı isimden çok firma ön planda. O yüzden pek yorum yapamam, yalan olmasın. Ama ben bu tür insanları gördükçe Birol Güven gelir aklıma. Türkiye'de Gülse Birsel "Avrupa Yakası"nı yapana kadar bir sitcom Birol Güven'siz düşünülemiyordu. O yüzden hep kendini tekrar eden veya yabancı dizilerin Türkçeleştirilmiş metinleriyle hazırlanmış diziler oluyordu. Şimdi ikisi de yeni bir projeye sahip değiller sanırım ve yine sitcomlarımız yerlerde sürünüyor.

Yeni fikirler bulmak dünyada ki en zor işlerden birisi, kabul ediyorum. Fikirleri kullanmak da bulmak kadar önemlidir. Eğer bu işle ilgili kariyeriniz varsa yeni fikir üretmekten daha doğal bir işiniz olamaz, öyle değil mi! Ama şuna kesin gözüyle bakıyorum ki, JB seneye yine yepyeni bir fikirle ortaya çıkacaktır. Hep öyle yapıyor, yapabiliyor çünkü...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder