12 Ağustos 2011

Kavga mı etmek istiyorsun?

İnsan ilişkileri oldukça karmaşık olabiliyor. Canımızı sıkan, sinirimizi bozan kısacası bizi rahatsız eden durumlarda bazen kontrolü kaybedebiliyoruz. Belki de bu bizim doğamızda var. Belki de bütün hayatımız boyunca sadece bu kimliğimizi bastırıyoruz. Okuyarak, bir işle meşgul olarak sürekli kimliğimizin bu tarafını bastırıyoruz. Bunun sebebi yapacaklarımızdan korkmamız ya da en başından beri bu şekilde yetiştirilmiş olmamız olabilir. Sanırım ikincisi daha mantıklı geliyor kulağa.

Dışarıdan bakan herkesin ibret edip özendiği şehirde, Paris'te, oldukça kültürlü olan bir televizyon programcısı ve edebiyatçı; varlıklı bir ailenin çocuğu olarak, kıskançlıkla ve hırsla ailesi katledilmiş bir çocuğun hayatının mahvolmasına sebep olabiliyor. Bir gün bu yaptıkları karşısına çıkıp, zihnini meşgul ettiğinde ise ailesine, çocuğuna ve etrafındakiler karşı tavırları değişiyor ve tehditler savurmaya başlıyor. Kendisinden utanıyor olabilir, başkalarından da utanıyor olabilir; eğer bu doğruysa en yakını olan eşinden de utandığı anlamına gelir. Bu da ne kadar bencil olduğunu ortaya koyar, ne kadar bencil olduğumuzu, olabileceğimizi...

İnsan olarak doğuştan sahip olduğumuz ilkel özelliklerimiz bunun gibi, bir gün bir sebepten ortaya çıkabilir. O zaman kendimizden dahi sakladığımız kişiliğimiz nelere sebep olabilir?

İnsan ilişkileri ve insanlar oldukça karmaşık olabiliyor. Michael Haneke; çok iyi bir insan analisti. Ödüllü filmi Caché, en iyi yapımların birisi olmasa da izlenince düşündüren bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder