19 Ocak 2015

[Kısa Film] Değişime Ayak Uydur!

İnsanları değiştirmeyi çok severiz. Daha güzel görüneceği için, daha iyi bir insan olacağı için, hep dahalarla kandırmaya çalışırız. Gittikçe kontrolü ele geçirmeyi ve tam olarak istediğimiz gibi birine sahip olmayı isteriz. İnsanoğlunun en derin motivasyon kaynaklarından biri olduğuna inandığım bu kontrol arzusu ve tutkusu modern hayatın da vazgeçilmez sorunsallarından biri olmasının yanı sıra, ayrıca gittikçe normalleşen gündelik bir ihtiyaç olma yolunda ilerliyor. Manipüle ederek iletişim kuran insanların riyakarlıkları bir yana, doğrudan hitap eden ve benliğin özgür iradesine el koymaya kalkan ikinci kişilerin varlığı toplumun büyük bir kısmını oluşturuyor demek pek de yanlış olmaz.

Kontrol etmek çok zor bir işken, değişen bir insanın değişkenliğini kontrol etmek kat ve kat daha zor. İnsanlar değişimleriyle büyük bir döngüyü kırarak çevrelerindeki her durumu ve unsuru bu değişimin içine katarlar. Dünyanın dinamiği bu şekilde işliyor. Doğrudan değişimi tetikleyen ikinci kişi, üçüncü şahıslar, yaşam alanı... Böylesi bir değişimin ardından hiçbir şey eskisi gibi olamaz elbette. Değişime ayak uydurulmalı. Geri kalanları kimse beklemez, onu bırakır kendilerini kurtarırlar. Temel ve basit bir kural var aslında, birden çok varvasyonuyla birlikte: Ayak uyduramayacağın değişimi istemeyeceksin!

-

Londra Film Okulu'ndan bir grup öğrencinin projesi olan bu harikulade fikir, şahane bir prodüksiyonla karşımızda duruyor. İlk bakışta yalnızca iki insanın rol aldığı ve diyalogların pek de ön planda olmadığı bu filmde aslında birçok ufak dokunuş var ki, filmi fazlasıyla yükseltiyor ve başka bir boyuta taşıyor. Filmin planlaması ve tekniği takdire şayan. Hakettiği güzel yorumları fazlasıyla alan He Took His Skin Off For Me, fazlasıyla başarılı bir iş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder