15 Haziran 2014

2015: Star Wars Yılı

Yeni Star Wars filminin çekirdek kadrosunun toplantı fotoğrafı düştü düşeli gelecek filmin yarattığı çalkantı sürüyor. Aralık 2015'te vizyonda olacağı duyurulan film, hem ilkleriyle hem de tepkileriyle gelecek. Bunda birçok unsur var tabii ki. Başta filmin JJ Abrams'a emnanet edilmesi var, sonra hala belli olmayan birçok ayrıntı var.



















Öncelikle Star Wars'ın neden bu kadar sükse yaptığına değinmek gerek herhalde. 1977'de ilk film geldiğinde bilim-kurgu sineması yeni yeni inşaa ediliyordu, buna rağmen yine çok önemli filmler vardı. Mesela benim için bunların başında 1968'de gösterime giren Kubrick filmi 2001: A Space Odyssey gelir. Efektler, senaryo ve kurgu açısında Star Wars'dan kat kat üstün olduğunu düşünürüm. Ama ilk defa Star Wars insanlara ait olmak isteyecekleri bir evren yarattı. A Space Odyssey boyutsal değil, kavramsal bir algıya sahipken, Star Wars mekansal ve kavramsal bir dünya yaratmanın derdindeydi, ki yarattı da. Ardından The Empire Strakes Back ile evrenimiz büyüdükçe büyüdü.

Konuyla ilgili radyoda yaptığımız sohbeti de dinleyebilirsiniz. Hatta dinlerken yazıya devam edebilirsiniz.



Şimdiye kadar 6 Star Wars filmi, 14 video oyunu ve 1 televizyon dizisi hazırlandı. Üstüne bir tv dizisi daha yeni filmin öncesinde yayınlanmaya başlayacak. 37 yıldır büyüyen bir galaksi halini aldı. Kendi kronolojisi, düzeni, kanunları, görgüsü, ekonomisi olan bir evren. Tabii ki bütün bu ayrıntıların oluşmasında en büyük pay video oyunlarının diyebiliriz. Yeni filmin en büyük zorluğu bütün bu ayrıntılarla çelişmeyen bir senaryo ile gelmek zorunda olması. En ufak bir hata hayranları filmden soğutacaktır.

Yeni filmle ilgili bu ön yargının oluşmasında George Lucas'ın bir zamanlar kurduğu bir cümle de etkili. Lucas zamanında yedinci filmin çekilmesinin söz konusu olmadığını ve böyle bir şeye gerek olmadığını söylemişti. Buradan bakınca yedinci filmin tamamen ticari bir girişim olduğunu anlamak hiç zor değil. Hayranları tarafından oldukça özel bir yere konan bu seriyi ticari kaygılarla devam ettirmekse en büyük kumar sanırım. Çünkü çizgi roman okuyucusu, serinin fanatik hayranları hiçbir zaman garanti 'müşteri' değildir. Aksine her saniyeyi, her kareyi
defalarca izleyip mükemmeli arayan rahatsız
kişilerdir. Asla hafife almamak lazım.

Gel gör ki yedinci filmin elinde sağlam bir koz var: Orijinal kadro. 99-2005 arasında çekilen üç filmde yer almayan orijinal ekip üyelerinin hemen hepsi bu filmde bulunacaklar. Filmin çekimlerinin nerede olacağı da çokça konuşuldu. İstanbul diyenler de vardı ama yeni filmin çekimlerine Abu Dabi'de başlandı. Fakat halen filmin hangi zamanda geçeceğini ve neyi konu alacağını kesin olarak bilmiyoruz.

Aralık 2015'i beklerken ara sıra alevlenen bir Star Wars ateşi yandı. Genellikle kadro güncellemeleriyle alevlenen bir ateş bu. Her geçen gün yepyeni videolar, yazılar düşüyor önümüze.

Mesela David Lynch, Return of the Jedi'yi yönetse ne olurdu?



Ya da Quentin Tarantino?



Ya da bütün bunlardan sıyrılıp Star Wars'ın ilham kaynaklarına, onun dolaylı yaratıcılarına değinen çalışmalar yapılıyor.




Bir de bu pencereden bakınca Akira Kurusowa'dan, Spaghetti westernler, John Wayne westernleri; dışavurumcu örneklerden, klasikleşmiş savaş dönemi filmlerine kadar uzanan bir ufkun varış noktası Star Wars. Modern kültür mihenk taşı olmasının bir sebebi de bu. Bütün bu nedenler JJ Abrams'ın ayağını denk alması gerektiğinin kanıtı işte. Daha ne diyeyim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder