31 Aralık 2013

2013 - Mini Almanak

2013'ün son saatlerine girmişken bu yılı kendimce özetleyeyim istedim. Hasta yatağımda yatarken yapacak daha iyi bir işim yok. Hem ayrıca bu liste yapma işini de çok sevdim. Bu liste sadece yılın önemlileri için değil, bir de güzel fotoğrafların olduğu bir liste.

2013 birçok açıdan ilklerle dolu, şahane bir yıl oldu gibi. Bunun yanında benim için büyük hayalkırıklıkları da var. Yılın ilk yarısı özellikle hayalkırıklıklarıyla doluydu fakat yazla birlikte en umut verici yıllardan biri oldu. Bunların yanı sıra yine çok güzel filmler izledik, şahane albümler dinledik ama en önemlisi direndik! Fena yıl değildi 2013.

1- Japonya'da Türk Yılı 2013


Japonya 2013'e Türk yılını kutlayarak girdi. Kardeşliğimizin temelleri çok derin ve sağlam diyerek. Bu temellerde iki kıtayı birleştiren geçitler ve nükleer santraller de var tabi. Ama gel gör ki, bu kardeşlik biz kazandığımız sürece devam ediyormuş. Oimpiyatları Tokyo kazanınca iki Japon turisti hırsla bıçaklayarak bunu bütün dünyaya gösterdik. Türk'ün şakası olmaz.

2- Oscars: We Saw Your Boobs



İlk on dakikası güzel, kalanı sıkıcı bir törendi. Ödüllerin yine şaşırtmadığı, finalini Michel Obama'nın yaptığı bir Oscar töreniydi.

3- İlk Hayalkırıklığı: Lance Armstrong


Bisikletle çok haşır neşir değilimdir, çok sıkı takip etmem. Ama her sporun efsanesini tanımaya çalışırım. En prestijli bisiklet yarışı olan Fransa Bisiklet Turu'nu 7kez üstüste kazanmış biri tabi ki efsanedir. Ya onun bir hilekar olduğunu öğrenirseniz? Hem de bir iki değil defalarca. Bu itiraf, yılın en çirkin itirafıydı.

4- Komutanım Çok Yaşa!


Çin'in kuzeyinde bulunan özerk Heilongjiang bölgesinin askerleri -30 derecede komutanlarına selam duruyorlar.

5- Femen vs. Putin


Putin ve Merkel Almanya'daki endüstri fuarı "Hannover Messe"yi gezerken son zamanlarda Rusya'nın en popüler örgütü Femen ziyarete gelmek istemiş. En hevesli "Buyrun" Rusya'nın ev sahibinden gelmiş.

6- Boston Maratonu


15 Nisan günü 117. Boston Maratonu sırasında önce bir patlama duyuldu, sonra ikincisi. 3 kişinin öldüğü, en az 17 kişinin ağır, toplamda 140 kişinin yaralandığı büyük bir saldırı gerçekleşti. Saldırıdan sonra, her zamanki gibi, acı yarışıranlar çoktu. En çok tartışılan ise Rolling Stones'un bombacıyla nispeten empati kurmaya çalıştığı sayısı oldu.

7- Koş Peynir!


İspanyollardan sonra Avrupa'nın en değişik gelenekelerinden birine sahip olan Britanyalılar yine uçurumdan yuvarlanıp peynir kovaladı.

8- Emek Bizim!


İstanbul'un tarihi tescilli binalarından olan Serkldoryan Kompleksi acımazsızca yıkıldı. Tescili ve dokunulmazlığı hiçe sayılarak ve yıkılmaması hakkında açılan davaya tenezül edilmeden yıkıldı. Zarar verilmeyeceğine söz verilen tavan motifleri tarumar edildi. Dava hala devam ediyor ama Melek, Rüya, Emek; hepsi tarihe karıştı.

9- Her Yer Taksim Her Yer Direniş!!


Bu yılın en güzel olayı şüphesiz önce İstanbul halkının, sonra da bütün Türkiye'nin kendi hakkını aramak için sokağa dökülmesi oldu. Taksim Yayalaştırma Projesi ve Gezi Parkı'nın yıkımı gerçekleştirmek için bir gece iş makineleri parka girdi. Ama giriş o giriş, bu hareket sabrı taşırdı ve İstanbul buldozerlerin, TOMA'ların önüne dikildi. Taksim'den başlayan direniş bütün ülkeye yayıldı ve 40'dan fazla şehirde büyük gösteriler yapıldı. Katil polis 4 kişiyi, kendi fikri yerine başkasının peşinden giden başka katillerde bir kişiyi döve döve öldürdüler. Hiç kimse görevden alınmadı, ya da kimseye yaptırım uygulanmadı.

10- 2014 Dünya Kupası Çok Pahalı


2014 Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak olan Brezilya'da 1 milyar dolara stadyum yapabilmek için ulaşıma ve başka hizmetlere zam yapılması halkı ayaklandırdı.

11- Yılın Adamı: Edward Snowden



Eski NSA ajanı Edward Snowden, ABD'nin uluslararası suçlarını ifşa etmek için kollarını sıvadı. Wikileaks'den sonra ABD'nin başına gelen bu durum, Wikileaks'den daha ciddiydi. Çünkü Snowden'in bilgileri NSA database'inden alınmıştı. Bu bilgiler sonucunda ABD Hükümeti'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil birçok kişiyi gizlice dinlediği ortaya çıktı.

12- George Zimmerman Suçsuz Bulundu



Florida'da yaşayan George Zimmerman, 2012'nin Şubat ayında, mahallaesinden yürüyerek geçen 17 yaşındaki Trayvon Martin'i vurarak öldürdü. Temmuz ayında görülen son duruşmada Zimmerman'ın "nefs-i müdaafa" sonucu ateş açtığı kararlaştırılıp, serbest bırakıldı.
             Fotoğraftakiler, Zimmerman'ın kaldığı hapishanenin dışında beklerken kararı öğrenen Kat                   Crowe ve Melinde O'Neal isimli iki kadın.

13- İyi ki Doğdun Nelson Mandela

Güney Afrika'nın ilk siyahi cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın 18 Temmuz'daki 95. doğum gününden.

14- Huzur İçinde Yat Madiba...

Nelson Mandela, 5 Aralık günü Johannesburg'da hayatını kaybetti.

15- Reyhanlı Saldırısı


15 Mayıs'ta Hatay, Reyhanlı'da iki bombalı saldırı oldu. Saldırıla sonucuna 52 kişi hayatını kaybetti, 146 kişi de yaralandı. Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısı oldu.

16- Suriye'da Yaşama Yer Yok

2011'de başlayan savaş küçük grupların daha da müdahil olmasıyla hız kesmeden sürüyor. 2 yıllık savaşın sonucu olarak 100.000'den fazla ölüm ve yüzbinlerce mülteci mevcut. 

17- Gerçek Jodie Foster'ı Tanıyalım



The Silence of the Lambs, Taxi Driver, The Accused, Panic Room... Hollywood'un en tanınan ve en başarılı aktrislerinden biri, Jodie Foster. Bu yıl Golden Globe'un "balo kraliçesi"ydi; Cecil B. DeMille ödülüne layık görüldü. Bu ödül ilk olarak 1952'de Cecil B. DeMille'e verilmiş, ki adını da oradan alıyor, kısaca "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" denebilecek hayatı sinema olmuş ve sinemaya büyük katkılar vermiş insanlara veriliyor. Walt Disney'den Henry Fonda'ya, Kirk Douglas'dan Martin Scorsese'ye kadar uzanıyor kazananlar. Bu yıl Jodie Foster'ın oldu bu ödül ve Foster tüyleri diken diken eden bir konuşmayla kabul etti. Çok konuşmadan sözü sahibine bırakmak lazım. Jodie Foster'ı, Jodie Foster'dan dinleyin...

18- Royal Baby

Tahtın varisi geliyor diye bütün dünya izlemeye başladı. 

19- İkinci Hayalkırıklığı: Oscar Pistorius

Her yarışını imrenerek izlediğim ve paralimpik olmasına rağmen ilk defa paralimpik yarışlar dışında yarışan Pistorius Şubat ayında, kendi evinde sevgilisini vurdu. Belki de dünya da bekleyeceğim son sporcuydu ama yaptı.

20- 2020 Tokyo!

İstanbul'un da yarıştığı 2020 Olimpiyatları için seçilen şehir Tokyo oldu. İstanbul olarak çok hazırlandık, mükemmel haldeydik. Olimpiyatı sadece tesis olarak algılayarak müthiş bir bakış açısı elde ettik. Türkiye'de bırakın yarışan sporcuyu, spor olarak bile görülmeyen branşlar için devasa tesisler inşa edecektik ne güzel. Ama komite şehri bizden daha önemsiyormuş ki, olimpiyatları bize vermediler. Tabi sadece İstanbul ile Tokyo yarışmıyordu. Madrid de vardı ama onlar krizdeler ya, tesis yapamazlar. Neyse ki kazanan Tokyo oldu ve benim de oy verdiğim şehre olimpiyatlar çok yakışacaktır.

21- Pandalar

Bu yıl 17 panda dünyaya geldi! Anadolu'nun kayıp türleri her geçen gün artarken bu hayat kurtarma çabası çok şey ifade ediyor.

22- Banksy New York'ta

23- Mısır'da Darbe

Mısır'da hükümet karşıtı gösteriler darbeyle sonuçlandı. Darbenin ertesi sabah ise yüzlerce insan Rabia meydanında kurşunlandı.

24- Batkid

San Francisco'da yaşayan 5 yaşındaki losemi hastası Miles en sevdiği kahraman olan Batman'in kılığına girerek şehri Riddler'dan kurtardı. Miles için seferber olan San Francisco'da 12 bin kişi kurtarma operasyonunu izledi.

25- Ukrayna AB'yi İstiyor

Kiev'de başlayan olaylarda AB üyeliği ve antlaşmalarını Rusya yanlısı hükümetten talep etmek için sokaklara döküldü.

26- Roboski: 2 Yıl Oldu...


Roboski katliamının üstünden iki yıl geçti. Buna rağmen sorumlular bulunup, cezalandırılmadı. Roboski adalet bekliyor... Unutursak kalbimiz kurusun...

27- Michael Schumacher Kaza Geçirdi

Fransa Alplerinde kayak yaparken düşüp başını kayaya çarpan Schumi yaşam savaşı veriyor. Dün gece bir operasyon geçirmiş ve durumu artık kötüye gitmiyormuş. Dünyanın her yerinden hayranları büyük şampiyonun uyanmasını bekliyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder