29 Temmuz 2011

50. Yılda beyazperde yerine sahnede

Bu gerçekten beni heyecanlandıran bir haber. A Clockwork Orange müzikal olarak sergilenecekmiş. Romanın 50. yılı şerefine. Haberi dipnot.tv 'de gördüm. BBC internetten duyurmuş.

Stanley Kubrick 1971'de filmi yaptığında İngiltere ayağa kalkmış ve o asil insanlar kendilerini kaybetmişler. Öyle ki, Alex DeLarge maskesi takıp "Singing the Rain" söylerken tecavüz eden birçok insan türemiş. Film bir süre yasaklanmış. Şimdi, romanın 50. yılında müzikal ilk olarak İngiltere'de sergilenecekmiş. Fakat eserler farklı dallarda sergilenmeye başladığında olan sıkıntılar umarım Portakal'da gerçekleşmez.



Mesela bir müzikalin yapı taşları olan şarkılarını yazanlar ve besteleyenler yorumlarını katmak isterken eser ruhunu kaybedebilir veya farklı bir kimliğe bürünebilir. Fakat romanın yazarı Anthony Burgess şarkı sözlerini yazmış bile.

Müzikalde hikaye biraz gözden geçirilmiş, bazı değişiklikler yapılmış. Anladığım kadarıyla Burgess, Kubrick'in şöhretinin altında kalmak istemiyor ki senaryoda ve hikayede değişiklik yapmış. Hikayenin aslında kendisine ait olduğunu ortaya koymak istediğini de açık açık söylemiş.

İlk gösterim Manchester.

Umarım 2012 sonlarında veya 2013'te İstanbul'da da izleyebiliriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder