27 Mayıs 2011

Şahane Bir Beynin İçinde

Çağımızın en dahi yönetmenlerinden, çılgın, inanılmaz, mükemmel işler başaran büyük sanatçı Tim Burton. Yaptığı kısa filmler, uzun metraja yeni çığır açması, her defasında izleyiciyi kendi dünyasına çekmesi ve o dünyayı her seferinde yenilemesiyle de anlaşılacağı gibi eşsiz bir beyin.

Elinde çıkan her çalışmayı, eskizlerini inceleyebilmeyi çok isterdim gerçekten. Bu hafta Los Angeles Sanat Müzesi'nde bir daha bütün çalışmalarının olduğu bir sergi açılıyor.

Hayal gücümü en çok etkileyen insanlardan birisidir Burton. Doksanların başında ki o kısıtlı teknolojik imkanlarla bile şahane animasyonlar yaratıyordu. "The Nightmare Before Christmas" yeteneğinin ve zekasının yarattığı dünyanın en güzel örneklerinden bir tanesi. Müzikal zekası ise bambaşka bir yerde. Bir seri katilin öyküsünü müzikal haline getirip, adeta eğlenceli bir hale getirmiştir. Anlata anlata bitiremem çünkü benim büyük hayranlık duyduğum beş yönetmenden birisidir. Burton yönetmenden fazlasıdır o ayrı tabi.

Ben Batman'i Batman yapanın o olduğu düşünürüm. "Batman Returns" de yarattığı "Penguen" en sevdiğim kötü adamlardan bir tanesidir. Bunun sebebi de Burton'un yarattığı "Penguen"dir. Tıpkı Nolan'ın Ledger'dan yarattığı şahane Joker gibi. Animasyonları ve fikirleriyle sinemaya yön vermiş bu büyük adamın fikirleriyle boğulmak için o müzeye gitmeyi -bütün bu yazdıklarım yüzünden- çok isterdim.

Ama yeni filmleriyle idare etmek zorundayım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder