7 Mart 2011

Black Swan

Şüpesiz ki, son yılların en iyi Hollywood filmlerinden birisi. Natalie Portman'ın büyüleyici oyunculuğunu bütün film boyunca gözünüzü kırpamadan izliyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde Dipnot.tv'de bir haber okumuştum. Haberde, aslında açıklananın aksine Natalie Portman'ın ağır bale sahnelerinde kendisinin değil, usta bir balerinin oynandığı yazıyordu. Dipnot.tv bunu filmin efekt sorumlusu şirket tarafından yayınlanan bir videoya göre yazdığını söylemek isterim. Ama bu doğru olsa da film sadece baleden ibaret olmadığı için pek de önem arz etmiyor bana kalırsa. Çünkü filmde Portman çok farklı bir karakteri canlandırıyor. Şıkışmış, bastırılmış, içine kapanık bir genç kız, çok narin ve çok zayıf...

Film bittikten bir süre sonra yüzümdeki aptal ifadeyi silip Portman'ın altığı tüm ödüllerin hakkını dibine kadar verdiğine emindim. Belki abarttığımı düşüneceksiniz, ama bu cümlelerimde samimiyim. Tabii filmin başarısını sadece Portman'a bağlamak olmaz. Cast seçimi o kadar isabetli olmuş ki, gerçek hayattan bir kesit gibiydi adeta. Vincent Cassel'e hep gıcık olmuş olsam da, bu rol için ondan daha iyi bir tercih olamazdı bence. Bakıldığında gerçekten "Thomas" olabilecek bir duruşu var, bu izlenimi çok güzel verebiliyor. Tabii Fransız olmasının bunda çok büyük etkisi var. Filmin temelde beş karakter etrafında döndüğünü düşünürsek, işin en önemli kısmı oyuncuyu karaktere oturtabilmek ve bunu yapabilecek kişileri bulmak. Bu beş karakter; Nina(Portman), Lily(Mila Kunis), Thomas(Vincent Cassel), Erica(Barbara Hershey) ve biraz arka planda kalsada hikayede çok önemli bir yeri olan Beth(Winona Ryder)... Rolü ne kadar az olsa da ya da arka planda kalsa da Winona Ryder büyüleciyi bir güzellik. Sarhoşken dağınık makyajlı olmak da ona çok yakışıyormuş.


Belki de bütün bunların yanında görüntü yönetmeni ve efekt sorumlusu hakkında da birkaç kelam etmek gerekir. Mekan tasarımından, aksesuarlara, kamera tekniklerini kadar birbirini tamamlayan unsurlar var. Hikayede tek bir kopukluk dahi olmadığını da katarsak daha da söylenecek pek bir şey kalmaz diye düşünüyorum.
Vakit kaybetmeden izleyin!

____________________________________________________________________________________

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder