20 Ocak 2011

Muhteşem Yüzyıl...

Her yerde, herkes tarafından yazıldı, çizildi, konuşuldu, tartışıldı ve şikayet edildi. Bende fikrimi söylemeliyim diye düşündüm. Ortada bana göre çok hoş bir dizi var. Harika bir tasarım, çekimler, mekanlar, cast ve özellikle kıyafetler ile aksesuarlar, takılar... Başta Meral Okay ve görüntü yönetmeni olmak üzere herkesi tebrik ederek başlayayım. Temel olarak Kanuni'nin tahta geçişinden başlayarak inişine kadar olan süreci ekrana taşıyacak bir dizi.
Yolda bulduğunuz sıradan bir insana Kanuni hakkında bildiklerini sorsanız, vereceği cevaplarda padişah olduğu, büyük bir adam olduğu ve Hürrem ile evli olduğunu söyler. Çünkü Hürrem Sultan hakkında bir çok kitap, tiyatro yazıldı. Bunlardan ülkemizde en meşhur olanı Orhan Asena'nın "Hürrem Sultan" tiyatrosunu bizzat izledim. Kanuni ve Hürrem çifti çok gözde bir çift, çünkü pek alışıla gelmiş bir hikaye değil. Öncelikle padişahların mükemmel olmadığını anlamak gerekiyor bence. Bütün dünyayı önünde titreten bir devletin -özellikle Kanuni döneminde- başında ki adamın rahatlamaya ihtiyacı olmadığını kimse söyleyemez. Sarayda bulunan her şey sadece padişah içindir. Çünkü o tek hakimdir, hünkardır, kaandır, kahramandır ve tek söz hakimidir. Validesine sadece hürmet gösterir.
Zaten saray her zaman kapalı kapılar ardındadır. Hiçbir belgede sarayın içinde olanlarla ilgili bir bilgi yoktur. Harem hakkında nasıl bilgimiz olsun. Orası devletin en mahrem yeri konumunda. Mahrem ama vazgeçilmez bir noktada. Bunu kabul etmek lazım; harem padişahındır ve sonuna kadarda onu kullanır. Yoksa orada ki ilik gibi hatunlar padişahın dünya ahiret bacısı mıdır? Orası hakkında sadece rivayetler ve sarayın içinde yaşamış veya içine girmiş insanların anlattıkları var elimizde. Sadece o kadar. Orası hakkında hizmetçilerin odası, cariyelerin odası, eğitim yeri vs. birçok tanımlama var. Ama gerçeği bilmiyoruz. Dizinin başında yazdığı gibi sadece kurgulayabiliyoruz.
Bana kalırsa sorun sadece Kanuni'ye hakaret değil -zaten ortada bir hakarette yok- sorun muhafazakar kesimin seksi çok kötü bir şey olarak görmesi ki ne kadar saçma olduğunu söylememe gerek yok.
Dizi Kanuni'nin şahsiyetine hakeret ediyor diyenlere sadece kısa bir cümle söylemek isterim. Cevabı Soner Yalçın belgeleriyle 16 Ocak tarihli Hürriyet'te ki yazısında vermiş. Benim söylemek istediğim ise şu; madem bütün ülke olarak tarihi ve bu ülke için önemli olan şahsiyetlere büyük saygımız var, o zaman neden Mustafa Kemal Atatürk gibi bu ülkenin her şeyini borçlu olduğu bir liderin saçma sapan bir filmde saçma sapan bir yobaz tarafından terslenmesi, hakaret edilmesi hiç konuşulmuyor. Bu iki yüzlü insanların portresidir.

Soner Yalçın - 16.01.2011 - Muhteşem Yüzyıl'a uyarı Mozart'ın Zaide'sine övgü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder